Tiden efter riksdagsvalet har på många sätt varit väldigt innehållsrik och intressant. I flera olika roller har jag besökt riksdagen tidigare men visst, det var en fin och minnesvärd känsla att för första gången i sitt liv gå upp efter trapporna till riksdagen tisdagen efter påsk i rollen som nybliven riksdagsledamot. Tack för förtroendet.

Inledningsvis var det mycket praktiskt på agendan. Så mycket konkret politiskt arbete har det ändå inte ännu varit i riksdagshuset. Den mesta tiden har jag och mina kollegor i SFP tillbringat i Ständerhuset på regeringsförhandlingarna.

I samband med riksdagsvalet konstaterade jag i ett par sammanhang att Österbotten var det landskapet som Sipiläs regering glömde. I flera frågor har vi kunnat känna av det, bland annat sjukhusfrågan och riksväg 8.

I dagarna får Finland sin nästa regering. Vi i Sfp är nöjda över att vi är med i förhandlingarna. Vi vill vara med och påverka - det här ett av de viktigaste och mest konkreta sätten att påverka.

Förhandlingarna har förlöpt i god anda och det är viktigt för att skapa förtroende för de kommande fyra åren. Politik är ett lagspel och ibland gäller att kunna fatta kompromisser för att föra landet framåt. Varje parti har sina mål och hjärtefrågor.

Efter att förhandlingarna är klara och regeringsprogrammet är klart, tar partierna ställning om de är beredda att fullfölja programmet.

Vi, fem partiers representanter, har suttit i 19 olika grupper och funderat vad som är viktigt inom varje sektor. Själv har jag suttit i gruppen som funderat på infrastrukturfrågor.

Österbotten har varit mycket väl representerat i Ständerhuset. 14 kustösterbottningar deltog denna gång. Det har nog aldrig förut hörts så mycket österbottnisk dialekt i det anrika Ständerhuset som under de senaste veckorna. Räidit!

Mitt under pågående förhandlingarna hölls EU-valet. SFP lyckades, trots att galluparna förutspådde annat, behålla sitt mandat i Europaparlamentet. Det är otroligt viktigt. Vi österbottningar visade verkligen att vi vet vikten av att ha en egen representant i Bryssel. I medeltal var röstningsaktiviteten kring 10 procent högre än i de övriga kommunerna i valkretsen.

SFPs och Nils Torvalds arbete uppskattas stort i Bryssel. Ett kvitto på det är att Torvalds tog hela 68 procent av de angivna rösterna i Korsnäs, 50 procent i Malax, 46,5 procent i Vörå, 42 procent i Nykarleby och 40 procent i Korsholm. Hans koppling och kunskap om Österbotten är stark.  

Bra även att SDPs Miapetra Kumpula-Natri fick förnyat förtroende. Hon har funnits med i spekulationerna om att bli EU-kommissionär. Valet lär ske mellan henne eller Jutta Urpilainen, vilket är otroligt bra med österbottniska ögon sett.

Som sann idrottsvän kan jag inte låta bli att nämna om det fantastiska VM-guldet i ishockey. Också här hade vi österbottningar en roll i och med att andra tränare Mikko Manner och backen Miika Koivisto, med förflutet i Sport, samt Sportspelare Joel Kiviranta ingick i guldlaget.

Nu är Österbotten verkligen på kartan.