I tisdags fylldes mångas sociala medier med svarta rutor. För egen del trodde jag först att det var nåt fel på mitt flöde.

I onsdags var det första jag såg efter arbetsdagens slut en cyklande ung mörkklädd man med en svart flagga fäst på sin cykel. På flaggan stod texten I can´t breathe, jag kan inte andas på svenska.

För ännu en månad sen var Helsingfors folktomt, nu var gatorna fyllda av folk. Många bar munskydd. Flera bar även hemmagjorda skyltar med texter på engelska som Black Lives Matter, White Silence Is Violence, No Justice – No Peace.

Över 3000 personer samlades på Senatstorget i Helsingfors till en fredlig protest mot rasism.

Allt fick sin början från en video, filmad 25 maj, där en mörkhyad man i USA hörs säga I can´t breathe samtidigt som en polis trycker ner honom mot marken i samband med ett gripande.

Vi vet alla utgången.

Den här händelsen var startskottet till upplopp med massiva följder i USA, något som vi nog inte sett slutet på ännu.

Black Lives Matter - på svenska Svarta liv spelar roll - är en amerikansk proteströrelse som utvecklats allt starkare under det senaste decenniet för att kämpa mot polisvåld och rasism. Den väcktes nu till liv igen.

Motsvarande demonstrationer har förekommit den senaste veckan på gator och torg runt om i världen.

I medier har vi kunnat se då två poliser står på Senatstorget med en Black Lives Matter skylt, samtidigt som de i artikeln konstaterar att hela poliskåren fördömer rasism och polisvåld. En otroligt viktig gest med viktigt budskap - vi måste tillsammans stå upp mot rasism.

Samtidigt vet vi att rasismen förekommer i vårt samhälle. Onsdagens protest och uppdateringar på sociala medier är den enskilda människans sätt att visa solidaritet.

Veckan har i övrigt varit innehållsrik med en historiskt stor tilläggsbudget, EUs återhämtningsfond och information om vårdreformen som de största frågorna. Många frågor, som i normala fall skulle få mycket utrymme, växer sig inte lika starka nu.

Den aktuella tilläggsbudgeten är den budget som är närmast människan i coronatider, sett ur servicehänseende. I den lyfts fram tryggandet av basservicen i kommunerna och speciellt barn och unga, vilket gläder mig.

I tilläggsbudgeten finns stora satsningar på infrastruktur, dels sådana som vårt näringsliv har stor nytta av men även mera pengar för asfaltering av vägar, något som även märks på landsbygden.

Just nu krävs stimulans för att hålla hjulen i rullning. Samtidigt vet vi att utmanande tider väntar efter detta – men vi fixar det, precis som vi gjort tidigare också.